Bir Rekabet Avantajı Olarak Sosyal Okuryazarlık Sosyal okuryazarlık, bilgiyi bulmak ve toplamak, düşünceleri paylaşmak ve tartışma yaratmak için sosyal araçları ve platformları nasıl kullanacağını bilmek anlamına gelir. İşletmeler için bu zaten daha iyi müşteriler ile bağlantı kurmak ve markalarının genel algısını genişletmek için büyük fırsatlar yarattı. Ancak sosyal okuryazar çalışanların potansiyeli büyük ölçüde görmezden gelindi. Bu araç ve hizmetleri kullananlar kendi yetkiliğini ve böylece iş yetkinliğini arttırmak için birçok yol deneyebilirler. Bu yüzden, bizce, çalışanların sosyal platformlarda aktif olmaları markalar için artı değerdir. Peki, sosyal okuryazarlık nedir? Bu hafta bu konu üzerinde konuşacağız.

Sosyal okuryazarlık,

  • Sosyal üretken kararlar yapabilme yeteneği,
  • Başarılı kişiler arası işbirliği,
  • İşbirliği ve uygun etkileşimler,
  • Kültürel normlara aşinalıktır.

Sosyal Okuryazar Çalışanların Faydaları;

Microsoft tarafından yapılan bir çalışmada çalışanların %46 ‘sı verimliliklerini sosyal araçların kullanımı nedeniyle geliştirdiğine inandığı bulundu. Bu şirket için ne anlama geliyor? Paylaşım ve işbirliği artışı daha bilgili çalışanlara ve böylece daha iyi kararlar almamıza ve daha etkili çalışma yöntemleri oluşturmamıza yol açtı. Çalışanlar açık bir şekilde bu araçları kullanmak istiyorlar. Kendileri ve işverenleri için yarar görüyorlar. Hatta araştırmaya göre çalışanların %30'u yeni bir araç için eğer onları işlerinde daha verimli hale getirecekse, kendi paralarını kullanmaya istekli olacağını söylüyor.

Rekabetçi kalmak isteyen her kuruluşun kısa sürede sosyal araçları benimsemesi gerekir Çünkü sosyal medya hızlı bilgi almak için tercih edilen bir yer haline geliyor. Şirketlerin bu platformların kullanımı ve gerekli araçlar ile ilgili eğitim çalışmasını sağlaması gerekir.

Bu konuda aşağıdaki adımlara genellikle ihtiyaç vardır;

  • Teşvik: Şirketler sadece sosyal medya kullanımına izin vermemeli teşvik etmelidir.
  • Eğitim: Şirket, bu platform ve araçların kullanımı konusunda eğitim çalışanlarına sağlamalıdır.
  • Araçlar: Şirketler paylaşım ve etkili bir etkileşim için bilgi sağlayabilir. Bu aynı zamanda sosyal araçlar ve platformların kullanımı daha etkin yapacaktır.
  • Yeni fikirlerin uygulanması: Sosyal okuryazarlığın artması ile yeni fikirler ortaya çıkacaktır. Bunu şirket yararlarına kullanmak gerekir.

 

Yeni rekabet dünyasında yer almak istiyorsanız sosyal okuryazarlığı rekabet avantajına çevirebilirsiniz. Unutmayın ki sosyal dünya sizin tahmin ettiğinizden çok daha hızlı.