Dünyada akıllı cihaz kullanımı oldukça yaygın durumda. Türkiye ise bu konuda henüz tam anlamıyla gelişme göstermiş olmamasına rağmen yapılan araştırmalar sonunda bir ilerleme doğrultusunda yer aldığımız görülüyor.
Dünyadan gelen istatistiki veriler ve yapılan araştırmalar her zaman akıllı telefon kullanımına yönelikti. Ancak TNS'nin yaptığı araştırmada asıl yönelim akıllı cihaz kullanıcılarının cihazlarını ve dolayısıyla mobil interneti kullanım yoğunluklarına dikkat çekiyor.
Bu araştırmanın genel bir değerlendirmesini yapacak olursak öncelikle Türkiye'deki akıllı cihaz kullanıcılarının yoğunlukla, konum bazlı uygulamaları, sosyal ağları, Wi-Fi kullanımını, QR kodu, mobil cüzdanı, web tarayıcılarını ve kişisel e-posta kullanımını aktif olarak kullandıklarını söyleyebiliriz.
Türkiye'deki akıllı cihaz kullanıcılarının yüzde 11′i konum bazlı uygulamaları aktif olarak kullanıyor ve bu oran gün geçtikçe yükseliyor. Sosyal ağ kullanımına baktığımızda ise Türkiye'nın dünya sıralamasında özellikle Facebook ve Twitter kullanımında üst sıralarda olduğunu görüyoruz. Türkiye'deki akıllı cihaz kullanıcılarının yüzde 34′ü sosyal ağlara mobil olarak da giriş yapıyor. Uygulama kullanımında da oldukça etkin bir yüzde göze çarpıyor. Akıllı cihaz sahiplerinin yüzde 31′i uygulama indirip kullanıyor.
Yeni teknolojilerin kullanımı da Türkiye'de
gelişme gösteriyor. Grafiklere göre; Türkiye'de bulunan her 100 akıllı telefon
kullanıcısının 10′u mobil ödeme sistemini en az bir kez kullanmış. QR kod
uygulamaları ise henüz çok fazla kullanıcı tarafından denenmemiş. Yüzde 9
kullanım yaygınlığıyla en alt sırada bulunan QR kod uygulamasının kullanım
yaygınlığı ise gelişime açık görünüyor.
Türkiye'deki akıllı cihaz kullanıcılarının kullandıkları uygulamalara ilişkin de bir bilgi veren araştırmaya göre sırasıyla, fotoğraf, spor ve eğlence uygulamaları en çok kullanılan uygulamaların başında geliyor.
Araştırmanın sonuçları bize Türkiye'deki genel profil hakkında bilgi veriyor olsa da buradan kesin sonuçlar çıkartmak pek de doğru değil. Ancak kullanıcıların eğilimleri ve ilgi alanları göz önüne alındığında, sektörel çalışmalara kaynak olabileceği kesin. Yine web dünyasında ve uygulama alanında gelişmelere yol açacak bir araştırma olduğu da aşikar. Web sitenizin tasarımını yaparken bu gelişme ve bilgileri de göz önünde bulundurmanız şirketiniz açısından oldukça verimli olacaktır.