Tüm dünyada E-Pazarlama ya da sanal pazarlama olarak da anılan, İnternet Pazarlaması, en temel anlamıyla, potensiyel müşteriye ulaşımın, ürün ve hizmetlerin tanıtım ve satışının internet üzerinden yapılmasıdır. İnternet Pazarlaması, arama motoru, reklam gösterimi, eposta, elektronik ortamda ortak, karşılıklı etkileşim ve blog pazarlaması olarak değişik şekillerde yapılmaktadır.
İnternet Pazarlaması'nın Temel Aşamaları
İnternet Pazarlaması yapmak istediğinizde ilk olarak Pazar Araştırması yapmanız gerekmektedir. Pazar araştırması sırasında, hedef kitlenizi belirlemeli, rakiplerinizi tanımalı ve Pazar durumunu gözden geçirmelisiniz.
Aynı zamanda bir Pazarlama Stratejisi geliştirmeniz de markanızın pazarlamasını yapmanız için gereklidir. Stratejinizi oluştururken ilgi çekici, çarpıcı, bağlayıcı ve potansiyel müşteriyi kendinize çevirecek bir yol izlemeniz önemlidir.
Marka Konumlandırması yapmak pazarlamada yapılan en temel hazırlıkların başında gelmektedir. Markanızın odak noktası belirlemiş, ilgi uyandıran, bir mesaj veren ve net bir duruşu olmalıdır.
Pazarlama İçeriği de bu temel aşamalar arasında yer alır. Yarattığınız içeriğin markayla alakalı, organize ve yarar sağlamaya odaklı olması gerekir.
Web Sitesi Aşamaları
İnternet Pazarlaması için temel aşamaları geçtikten sonra en önemli adım bir web sitesi kurmaktır. Ancak web sitenizi kurarken sizin için önemli olması gereken iki büyük madde bulunmaktadır.
Yazılım Geliştirme: Web sitenizin yazılımını geliştirmek internet pazarlamasındaki en önemli öğelerden biridir. Onaylı, ölçülebilir ve web standartlarına uygun bir site kurmanız bu anlamda büyük önem taşır. Aynı zamanda zengin medya araçlarına sahip olmak ve bu araçları kullanmak da web sitenizin gelişimine katkı sağlar.
Tasarım: Web sitenizin olmazsa olmazı tasarımıdır. Web sitesini ziyaretçiye sunan ve sitede yer alan özellikleri göz önüne çıkaran bir tasarım en güvenilir tasarımdır. Güvenilir, kullanışlı ve gelişime açık, esnek bir web sitesi size daha ileriye götürür.
İnternet Pazarlaması'nın Tamamlayıcı Aşamaları
Aşama 1: Arama Motoru Pazarlaması
Arama Motoru Pazarlaması (Search Engine Marketing), web sitenizin arama motorları tarafından kabul edilmesi, aramalarda üst sıralarda yer alması ve sektörünüzle alakalı olarak en güvenilir kaynak olarak size seçmesi sonucunda daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmanızın sağlanmasıdır.
Bu anlamda öncelikli olarak SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)'ya önem vermek gerekir. Sitenizde yer alacak anlamlı içeriklerde, sektörünüzle, ürününüzle, hizmetinizle alakalı olan en gerçek ve güvenilir içeriği sağamanız gerekir.
Sonrasında PPC (Tıklama Başına Ödeme) sistemi devreye sokulmalıdır. Bu modelde, web sitenize aldığınız reklamların tıklanma oranlarına bakılır ve reklamveren web sitesi sahibine tıklanma başına belirli bir meblağ öder.
Aşama 2: Online Reklamcılık
Online reklamcılık, web sitenize yararı olabilecek ve potansiyel müşteri kazanımınızı arttıracak çevrimiçi pazarlama alanlarını kulanmanızı gerektirir. Bunun için Reklam Ağlarını kullanmanız, bağlantı kurulacak ek mecralar yaratmanız ve bir Blog oluşturarak yönetmeniz gerekmektedir.
Aşama 3: Dizinler ve Listeler
Free Listing dediğimiz ve dinamik bellek tahsisi için bir program aracılığıyla kullanılan veri yapıları, portallar, Google, Yahoo, MSN ve diğer arama sitelerinin sağladığı ücretli listeler (Paid Listings), Rating ve Kritikler ile Topluluk Yönetimi kanallarını kullanmak web sitenizin nerede durduğu ve yönelebileceğiniz yeni yollar, yeni stratejiler konusunda size bilgilendirir ve gelişiminize yardımcı olur.
Aşama 4: Halkla İlişkiler
Halkla İlişkiler markanızın ve web sitenizin sektörde ve web dünyasındaki duruşunu düzenlemeniz ve konumunuzu sağlamlaştırmanız anlamında önem teşkil eder. Bir sorunu anlamaya, çözmeye ya da bir karar vermeye yardımcı olan bir yetkili raporu veya kılavuzu olan Beyaz Kağıt ya da orjinal adıyla White Paper, halkla ilişkilerin en önemli belgelerindendir. Sizin hakkınızda yazılmış Makaleler imajınızı sağlamlaştırırken, Basın Açıklamaları da markanızın duruşunu korumak için kullanılır ve halkla ilişkilerin önemli unsurlarındandır.
Aşama 5: E-Posta Pazarlaması
E-posta pazarlaması, doğrudan e-posta kullanan insanlara ya da gruplara bir ticari mesaj pazarlamaktadır. En geniş anlamda, e-posta pazarlaması potansiyel sayılabilecek veya mevcut müşterilere gönderilir.
Bu alanda ölçümleme yapmak, dağıtım ağını genişletmek, ücretli veya ücretsiz listelerle müşteri potansiyelini takip etmek ve e-posta ile gönderilecek içeriği tasarlamak ve geliştirmek gerekir.
Aşama 6: Sosyal Medya Pazarlaması
Sosyal medya pazarlaması, sosyal medya siteleri aracılığıyla web sitenize trafik veya dikkat kazanma sürecini ifade eder. Bu anlamda sosyal ağları kullanmak, içerik paylaşımında bulunmak ve blogları kullanmak ya da bir blog aracılığıyla pazarlamanıza katkı sağlamak yapmanız gerekenlerin başında yer almaktadır.
Sonuç
İnternet Pazarlaması, her web sitesi sahibinin ürünlerini, hizmetlerini, markasını ve şirketini tanıtmak için yapması gereken bir pazarlama çeşididir. Yukarıda anlattığımız aşamaların hepsini tamamladığınızda web sitenize alacağınız trafik ve kazanacağınız müşteri sayısı, size memnun edecek ve tanınmanızı sağlayacaktır. Daha profesyonel yardım almak ve danışmanlığımızdan yararlanmak için Disual ile irtibat kurabilirsiniz.