Her geçen yıl yeni bir dijital devrim ile karşılaşıyoruz. Basılı yayın organları internete taşındı. Pazarlama ve CRM konuları sosyal medya üzerinden yürütülüyor. Satış konusu e-ticaret üzerinden yapılıyor. Şimdi ise sosyal medya ile birlikte sosyal ticarette hayatımıza girdi.
İnternetteki bu kadar gelişimle birlikte 2012 yılının en hızlı büyüyen sektörü tabi ki bilişim sektörü oldu. Biz de yılın ilk günlerinde bilişim sektöründe önemli bir dönem başlatan Bulut Bilişim'den bahsedelim istedik.
Nedir Bulut Bilişim?
Bulut bilişim; bilişim aygıtları arasında ortak bilgi paylaşımını sağlayan hizmetlere verilen genel bir addır. Bir ürün değil, hizmettir. Bilişim sektörü ilerledikçe, yazılım ile yapılabilen şeylerin çok ilginç noktalara geldiğini gördük. Tabi bu yazılımların desteklendiği donanımlar da benzer süreçte gelişmeye devam ettiler. Yeni yazılımlar güçlü donanımlara ihtiyaç duydu, yeni donanımlar da sundukları gücün hepsini kullanabilecek yazılımlara...
Farklı teknolojiye sahip olmak ve bu teknolojileri kullanabilmek için firmaların ciddi donanım ve yazılım yatırımları yapmaları gerekti. Bugün artık insanların bilişim ile ilgili de önemli ihtiyaçları var. E-posta ile haberleşme, anında mesajlaşma, sesli ve görüntülü olarak görüşme içerik paylaşma, ve sosyal ağlara bağlanma kavramları günlük ihtiyaçların arasına katıldı. Ancak firmaların bu hizmetlerin hepsini bünyelerinde barındırması yüksek maliyetten dolayı pek mümkün olmadı / olamıyor.
Bulut, özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlerin imkânlarının yetmeyeceği bilgi teknolojileri ve altyapı masraflarını ortadan kaldırmıştır. Bir hizmet olarak yazılım kullanan iş modelinde , kullanıcılar yazılım uygulamalarına ve veri tabanına erişim sağlayabilmektedir.
Bulut Bilişim'in Faydaları;
- Sanallaştırma teknolojisi sunucuların ve depolama cihazlarının paylaşımının ve kullanımının artırılmasına izin vermektedir. Uygulamalar bir fiziksel sunucudan diğerine kolayca transfer edilebilmektedir.
- Daha az masraflıdır, genel bulut dağıtım modelinde sermaye masrafları işletimsel masraflara dönüşmüştür.
- Yük kapasitesinin tepe noktası artar. (Müşteriler mümkün olan en yüksek yük seviyeleri için endişe duymazlar.)
- Sistemlerden yararlanma ve verimlilik gelişmeleri çoğunlukla %10-20'lik bir fayda artışı sağlar.
- Bulut bilişim uygulamalarının bakımı kolaydır, çünkü her kullanıcının bilgisayarında kurulması gibi bir gereksinim yoktur ve farklı yerlerden erişilebilir.
Bilgisayar kuramcıları tarafından İnternet'in geleceğinin bulut bilişimden geçtiği iddia edilmektedir. 2013 yılında bu konu ile ilgili gelişmeleri biz de merakla beklemekteyiz.