Geleceğe ÇağrıSosyal medya ile birlikte her yıl daha da heyecan verici geçiyor. Facebook'da graphsearch ile istediğimiz konu ile ilgili dataya ulaşabiliyoruz, Twitter'da paylaştığımız videoları sıralı şekilde profilimizde görebiliyoruz, Foursquare bize yeni açılan restoranları öneriyor, LinkedIn'de ilgi alanımıza göre tartışmalara katılıyoruz, Google+ kullanıcıları giderek artıyor, Pinterest'te gördüğümüz reklamlar tercihlerimizi belirliyor...

Yani aslında her geçen yıl daha uzun, daha heyecanlı, bazen daha karmaşık, bazen anlaşılmaz ama her zaman keşfetmeye açık hale geliyor.

 

2013 yeniliklerle dolu geldi. Hayatımızın tümünü kapsayan sosyal medya, tüketicilerin beklentilerini de değiştiriyor. Biz de bu hafta, geleceğe bir çağrı yaparak değişen dünyada tüketicilerin neler bekleyeceğini paylaşalım istedik.


Online'ım, Online'sın, Online'lar

  • Son dönemde yaşanan ekonomik kriz bankalara olan güveni azaltmış durumda. Artık kişiler kendi paralarını kendileri yönetsin istiyorlar. Bankacılığın kişisel bir düzene geçmesi gerekiyor. Bu da bankalarda e-book uygulamalarına ihtiyacın artacağının bir belirtisi aslında. ‘Cash' yerine dijital cüzdan ve mobil bankacılık uygulamalarına geçiş yapmayı bekliyoruz.
  • İnternet kullanıcıları giderek sosyalleşiyor ve mobil olma yolunda ilerliyor. Çünkü sosyal medya hayatımızın yansıması haline geldi. Örneğin akıllı telefonlarımızı bilgisayarımızdan daha fazla kullanıyoruz ve anlık mesajlarımızı telefonlarımız aracılığı ile paylaşıyoruz. Bu yüzden uygulamaların, pazarlama stratejilerinin, promosyonların, kampanya içeriklerinin mobile uygun halde gelmesini bekliyoruz.
  • Kullandığımız ve memnun kaldığımız ya da beğenmediğimiz bir ürünü hemen paylaşmak istiyoruz. Bu da markaların pazarlama sistemlerini önemli derecede etkiliyor. Tüketici bir noktadan sonra pazarlamacı halini alacak. Dolayısıyla marka ve müşteri arasındaki iletişimi sağlayan interaktif uygulamalara daha çok ihtiyaç duyacağız.
  • Günümüzde herkesin en az bir sosyal medya sitesinde hesabı var. Yani sosyal mecralar çok büyük bir kullanıcı datasına sahipler. Bu data arttıkça kontrol etmek zorlaşacaktır. Gelecekte Data Yönetimi önem kazanacaktır.
  • 3 sosyal medya ağından en az birinin kullanıcısı telefonla müşteri temsilcilerine bağlanmak yerine, sosyal medya üzerinden müşteri hizmetlerine ulaşmayı tercih ettiğini söylüyor. Bu yolu daha hızlı buluyor. Sosyal medya üzerinden destek operasyon birimi kurarak online müşteri desteği sağlayan markalar tüketiciler tarafından daha çok tercih edilecektir.

 

Dünya küreselleştikçe gelişiyor. Geliştikçe daha teknolojik bir hale geliyor. Gelecek daha yaratıcı, daha tüketici merkezli, daha görsel, daha akıllı, daha sosyal, daha mobil olacağa benziyor. Pasteur'ün uzun yıllar önce dediği gibi "Talih, buna hazırlıklı olanlara güler."