High-Tech Startup’lar İçin 10 Tavsiye

High-Tech Startup’lar İçin 10 Tavsiye Dünyanın en bilinen dergilerinden olan Forbes’a bağlı Forbes Technology Council’ın hazırladığı yazıda, High Tech sektörüne girmek isteyenler için 10 tavsiyeye yer verilmiş. Biz de bu altın değerindeki tavsiyeleri sizin için özetledik.

 

“High-tech startup’ları karmaşık ve tahmin edilemezdir. Başaranın bir reçetesi yoktur. İnşaası zor, büyütmesi daha da zor ve başarıya dönüşmesi neredeyse imkansızdır. Buna rağmen, birkaç yıldır iş hayatının içinde olan bir girişimci, kendi kurallarını oluşturacak kadar sorun ve döngüyle karşılaşmıştır. Bunlar da benim kurallarım.” diyerek söze giriyor LeadGenius’un CEO’su ve kurucularından olan Prayag Narula. Ayrıca bu kuralların tamamen şahsi tecrübelerine dayandığını ekliyor.

O zaman kurallara bir göz atalım:

1. Projenin Ölme İhtimalini Her Zaman Aklınızda Tutun

Her zaman gözünüzü startup’ınızı öldürme ihtimali olan sorunlara karşı açık tutun, bu konuda paranoyak olup erken davranmak, size istenemyen sonuçlardan kurtarabilir.

2. Paylaşın

Yanınıza alabildiğiniz kadar destekçi ve pay sahipleri alın. Müşterilerin ve çalışanların sevdiği bir iş kurmak, sizin amacınızı anlamalarını sağlamak başaroya giden yolsa önemlidir. Çünkü insanlar sizi ve amacınızı anladıkları kadar yanınızda olup size desteklerler.

3. Yatırım İçin İhtiyacınız Olandan Daha Fazla Toplayın

Bir startup’ın başarasız olmasındaki en büyük nedenlerden biri yetersiz bütçedir. Eğer startup’ınız için para toplamayı tercih ettiyseniz aklınızdaki rakamdan biraz daha fazlasını toplamaya bakın, böylece kafanız daha rahat olur. (Beklenmedik ödemeler her an her yerden çıkabilir!)

4. Nakit Her Zaman Kazanır

Her zaman finans durumunuza dair gözünüzü açık tutun. Güvenilir bir finansçı ile çalışın ama rakamları control etmeyi de unutmayın.

5. Agresifçe İşe Alın, Hızlı ve Empataiyle Kovun

Birini işe alırken işinizi ve sunduğunuz imkanın değerini onlara hissetirin. Adaylara eşit davranın. Unutumayın bir kişi sizin şirketinizin geleceğini değiştirebilir, aynı şekilde bu iş de onun kariyerini değiştirebilir. Sizin için doğru kişiyi bulduğunuzda da işe almak için elinizden gelen herşeyi yapın.

İş kovma kısmına gelince, kovacağınız kişiye oyalamayın ve ona empatiyle yaklaşın. Sonuçta sizin işinize ve diğer çalışanların çalışma ortamına zarar verecek birini tutmanın manası yok ama kovarken de karşınızdakinin çabuk toparlanması için de kendi imkanlarınızı kullanmaktan çekinmeyin.

6. Kontorlü Elinizde Tutun

Startup’ınızın kontrolünü olabildiğince elinizde tutmaya çalışın. Şirketi size kurduğunuzu ve ruhsal olarak liderinin siz olduğunu unutmayın. Bu şirketinize yatırımcı alırken söz sahibi olmak için ekstra bir sandalye talep etmekle ya da kendinizden daha az pay vermekle olabilir.

7. Tartışırıken Güçlü Olun

Müşteriyle, yatırımcıyla veya ortağınızla ne hakkında tartışıyor olursanız olun, düşündüğünüzden daha fazla güç sahibi olduğunuzu aklınızda tutun. Bu gücünüzü kullanmaktan çeknmeyin.

8. Bonkör ve Empati Sahibi Olun

Müşteri, çalışan ve ortaklarınızla olan meselelerinizde esnek ve adil olmayı unutmayın. Sizinkinden farklı bir bakış açısı, görmediğiniz noktaları görmenizi sağlayabilir. İlişklilerinizde de bonkör olun. Şirket kurmak bir marathon gibidir ve olabildiğince desteğe ihtiyacınız var.

9. Tecrübenin Değerini Küçümsemeyin

Şirketi kuranlar,özellikle genç ise, tecrübeli bir elemanın gücünü küçümseyebilir. Halbuki tecrübeler olası hataların önüne geçebilir ve bu da işinizin başarılı ya da başarasız olmasını belirleyen fakötrlerden biridir.

10. İsimler ve Ünvanlar Gözünüzü Korkutmasın

Büyük isimlerle temasa geçmekten veya bürokratik isimler ve kurumlardan korkmayın. Sizin işinizle alakalı yapacağınız tutkulu ve inançlı bir sunum, kapalı gibi görünen kapıları açabilir, tutkunuza güvenin.

Narula, bu maddelerden sonra ise sözlerini “Herşeyden önemlisi tadını çıkarın. Kendi vizyonuzu hayata geçirme fırsatı başlı başına büyük bir lütuf.” diyerek tamamlıyor.

Yazını orijinali için tıklayınız.