İş dünyası stratejisti Knut Haanaes, iş dünyasındaki iki büyük strateji tuzağından nasıl uzak durulması konusunda bir konuşma gerçekleştirdi.
Haanaes, şirket stratejilerinde yapılan en büyük iki hatadan birinin aynı şeyi çok defa yapmak, diğerinin ise sadece yeni olan şeyleri yapmak olarak belirtti. Gerçek anlamdaki çözümü ise kalite artışına bağladı. Konuyu açarsak bu durumu iki faaliyet arasında dengeyi bulmak olarak açıklayabiliriz. Bu da keşfetme ve faydalanmadan geçiyor. Her ikisi de gerekli olmakla birlikte fazlasının zararlı olduğunu dile getiren Haanaes, fikrin gücünün uygulamadan geldiğine inanıyor. Konuyu daha da açacak olursak, keşiflerin ne kadar riskli olduğunu hepimiz biliriz. Fakat yanıtlarını ve onları bulup bulamayacağımızı bilemeyiz. Tek bildiğimiz, en azından emin olduğumuz şey risklerin yüksek olduğudur. Faydalanma ise bunun tam tersidir. Faydalanma sahip olduğumuz bilgiyi alıp iyiyi daha iyi yapmaktır. Trenlerimizin zamanında işlemesini sağlar. İyi ürünleri daha hızlı ve daha ucuz yapmakla ilgilidir. Ancak kısa riskli değildir. Uzun vadede ise oldukça risklidir. Eğer uzun vadeli bakış açısı edinirsek keşfedebiliriz. Kısa vadeli bakış açısı edinirsek faydalanabiliriz. Haanaes'in insanın gelişimiyle keşfetmek arasında kurduğu benzerlik söz konusu durumu daha iyi açıklıyor. Küçük çocukların süreki keşfetme merakından ve yaşlandıkça daha az bilgi edinmek isterek bunun azaldığından bahsediyor. Aynı durum şirketler için de geçerli diyerek bir ekleme yapıyor. Şirketler doğaları gereği daha yetkin hale geldikçe maalesef daha az yenilikçi oluyorlar. Dengelemenin bu kadar zor olmasının sebebi, bizi olduğumuz yerde tutan çok fazla tuzağın olması. Bir şeyler yaratırken yeterince sabırlı olmadığımızdan dolayı o hevesle başka keşifler, daha yaratıcı şeyler bulma telaşına giriyoruz. Keşfettiğimiz her ne ise onun üzerine gitmek yerine kendimizi bir kısır döngü içerisine sokabiliyoruz. Hatta öfke durumları bile yaratabiliyoruz. Haanaes'in dediği gibi, "hepimiz biliyoruz ki, herhangi bir etkin eğitim, araştırma, sağlık hatta savunma reformu 10 15 hatta belkide 20 yıllık bir çalışmayı gerektirir. Ama yine de çok daha sıklıkla değişiriz. Onlara aslında şans vermeyiz."Gelelim diğer tuzağa; "Başarı tuzağı." Peki bu ne demek? Aslında tam olarak karşılığı, iyi bildiğimiz bir şeyi değiştirmenin zor olduğu. Bill Gates, başarının kötü bir öğretmen olduğunu ve başarısız olmayacağımıza dair bizi yanılttığını söylüyor. İşte başarının zorluğu da budur. Aslında çıkarılacak pek çok ders var:
- Krizin önüne geç.
- Çoklu zaman ölçeğinde düşün.
- Kabiliyeti davet et.
- Başarı hakkında şüpheci ol.Konuşmasına iki soruya işaret ederken bitiren Haanaes, ilki için şirketinizi göz önüne alarak; "hangi alanlarda şirketin başarı tuzağına düşme, sadece otopilota geçme riski olduğunu görüyorsunuz? Buna meydan okumak için ne yapabilirsiniz?" İkincisi ise; "En son ne zaman yeni bir şey keşfettim ve benim üzerimde ne etkisi oldu? Daha fazla yapmam gereken bir şey var mı?" şeklinde şirketler için faydalı bilgilerde bulundu. Tavsiye niteliğindeki son cümlesi ise: "Güzellik dengede olmaktadır."