Yapılan araştırmalara göre kullanıcıların %60’ı zamanlarının çoğunu mobil internette geçiriyor. Bunun en önemli nedeni ise kitlelerin yer ya da zaman fark etmeksizin aradıklarına kolayca ulaşabilmeleri. New York’ta gerçekleştirilen Mobile Marketer’s Mobile FirstLook etkinliğinde 2016 yılında e-ticaretin mobil ticarete geçmesi ve bu senenin mobil ticaret EN’leri üzerine konuşuldu:
1- Mobilden mobiliteye geçiş
Öncelikle mobil ve mobilite arasındaki temel farktan bahsedecek olursak, "nesnelerin interneti" demek yanlış olmaz. Akıllı telefonlarımız şimdilik temel iletişim kanalımız olsa da mCordis kurucu ve yönetici ortağı Michale Becker, kullanıcıların % 90’ının akıllı telefon kullanmasına rağmen bu telefonların tabletten akıllı takıya, laptoptan wi-fi router gibi cihazlara kadar bağlı bulunduğunu ifade ediyor. Buna bağlı olarak da artık şirketlerin sadece akıllı telefonları değil ona bağlı olan tüm cihazları mobil pazarlama alanında kullanması gerekiyor. Google ise tüm cihazları ve ekranlarında yer alan donanıma uygun üst düzey bir global browser yapmayı başardı.
Peki gelelim mobil pazarlama için AdWords bütçesi ayırırken bunun nasıl kullanıldığına. Zaten Adwords’un PC ve mobil anahtar kelime envanterinin tek bir çatı altında toplanıyor. Burada bilinmesi gereken önemli nokta ise mobil tıklama reklamları için PC reklamlarından daha az teklif verebileceği ve tıklama bütçenizi düşük tutabileceğiniz. Adwords konusuna değinmemizin nedeni de envanterinin birkaç sene evvelinde birleştirilmiş olması. Yani kullanıcınızın tüm cihazlarındaki farklı davranışlar gösterdiğinin bilincinde olmanız gerekiyor. Pazarlama kampanyalarınızdaki stratejileri de ekrana göre düzenlemeniz lazım. Mobilden kastımız, teknoloji, işletim ve donanım sistemi iken, mobilite ise müşterilerin farklı ekranlardaki farklı etkileşimlerini gösteren ve onların tepkilerini ölçen bir çeşit mobil davranış şeklidir.
2- Şirkette mobilite
Bu maddeyi API teknolojisi sayesinde dijital pazarlama ile iş zekasını birleştirmek olarak açıklayabiliriz. Önce API’larınız e-ticaret platformu ve diğer platformlara entegre ediliyor. Kullanıcının mobil davranışı izlendikten sonra gerçek zamanlı analizler yapılarak çok ekranlı kampanyalar düzenleniyor. Müşteri davranışlarını izlerken ofis kadrolarınızın kullandığı yazılım, uygulama, program ve arayüzlere de API eklemeyi unutmayın. Böylelikle mobil pazarlama uygulamaları ve çok ekranlı – çok kanallı pazarlama kampanyalarının satış analizlerini takip edebilirsiniz.
3- Mobil medyada satın alma
Çok ekranlı mobil pazarlama medya satın alma ve programlı reklam satın alma vizyonunu değiştirme yoluna gidiyor. Hatta WPP iştiraki Xaxis, programlı satın alma reklamları için Light Reaction adlı yeni bir ürünü kullanıma sunduğunu duyurdu bile. Bunun anlamı angajman başına maliyet ve edinme (sahip olma) başına maliyet demek. Artık müşterilere basit reklamlar göstermek yerine performans metriklerini kullanarak reklam satın almak mümkün.
4- Mobil insanın yerini mi alıyor?
2016 için hizmet kalitesinin yanında 7/24 hizmet hem de maliyet düşürme stratejileri için yazılımların insanların yerini alacağını öngörebiliriz. Özellikle digital asistanların mobil pazarlama alanında önemleri git gide artacak. Bu uygulamaya en uygun sektör ise mobil bankacılık. Telefonda müşteriye kendinizi saatlerce anlatmak yerine digital asistanlar sayesinde daha kaliteli içerik pazarlama düzenlemesi gerçekleştirebilirsiniz.
5- Mobil içerik
Google yeni bir hızlandırılmış mobil sayfalar uygulamasına başladı. Biraz Facebook yayıncılarının içeriklerini kendi platformunda barındırdığı Insant Articles uygulamasına benziyor. Buradaki temel fark ise haber sitelerinden çekilen içeriği mobil internet için optimize edilmiş olarak kendi sayfa düzeninde yayınlamak. Tabi mobil içerik sadece web sitenizin mobilde gösterilmesi anlamına gelmiyor. Artık kullanıcıların çoğu sosyal medya hesaplarında vakit geçiriyor. Mesela Instagram videoları ya da Twitter’a entegre edilen Periscope videoları buna örnek verilebilir.