Golden Horn Ventures Tarafından Düzenlenen "Gelişen Pazarlarda Girişim Sermayesi" Konferansına Sizin için Katıldık.
Golden Horn Ventures, 9-10 Haziran 2008 tarihleri arasında İstanbul, Radisson SAS otelinde, "Venture Capital in Emerging Markets (Gelişen Pazarlarda Girişim Sermayesi)" isimli bir konferans düzenledi. Disual olarak amacımız yalnız teknik anlamda iş fikrinize uyan web siteleri yaratmak/tasarlamak değil, aynı zamanda projenize mali destek bulabilmenizi de sağlamak. Bu nedenle Venture Capital (Girişim Sermayesi) firmalarının isteklerini, şartlarını, kısacası bu konferansı, sizin gelecekteki web tabanlı iş fikirleriniz için dikkatle izledik.
"Venture Capital" Kavramı
Teknolojik gelişmelerin hızlanması ve bu nedenle modern iş yaşamında ihtiyaç olarak ortaya çıkan hızlı çözümler, buluşlar, yaratıcı fikirler, klasik sermaye-üretim ilişkisinden ayrı bir tür sermaye çeşidini doğurmuştur: Girişim Sermayesi (Venture Capital).
Sermaye ve yatırım oluşturmak ciddi maddi külfet gerektirir. Yaratıcı fikirleri olan ama bunu yatırıma dönüştürecek finansal gücü olmayan girişimciler için sermaye ciddi bir engeldir.
Girişim sermayesi genel olarak; dinamik, yaratıcı ancak finansal gücü olmayan girişimcilerin yatırım fikirlerini gerçekleştirmeye olanak tanıyan bir yatırım finansmanı biçimi olarak tanımlanabilir. Söz konusu finansman ihtiyacı, ürünün veya teknolojinin geliştirme aşamasından pazarlama aşamasına kadar olan tüm süreç için gereklidir. Öte yandan, bu ürün veya teknolojinin piyasada başarılı olması durumunda ise yüksek kar marjları ve büyük piyasa payları gerçekleştirilebilmektedir.
Girişim sermayesi yatırımında temel risk yeni ürünün/teknolojinin yaratılabilmesi ve piyasada tutunabilmesidir. Ancak, her iki koşulunda gerçekleşmesi durumunda, yatırım yapılan şirket çok hızlı değerlenecek ve şirkete ortak olan finansman sağlayıcı bu yolla fayda edinecektir.
Bu çerçevede, fon fazlasına sahip bir çok şirket, gelişme potansiyeli yüksek olan KOBİ (Küçük ve Orta Boy İşletme)'lere oluşum ve faaliyete geçme aşamaları için yatırım yapmaktadır.
Golden Horn Ventures Kimdir?
"Golden Horn Ventures", Can Paker, Ahmet Aykaç ve Mehtap Mae Özkan tarafından kurulmuş,'çok iyi fikirlerim ve bir iş planım var ama sermayem yok' diyen girişimcilere risk ortaklığı yapacak bir fonlama/yatırım firması.
Pek çok önemli kuruma danışmanlık ve koçluk yapan Can Paker, "Sabancı Üniversitesi geçen yıl herhangi bir alanda ‘iş fikri' olanlara destek vermek üzere Inovent Türkiye'yi kurdu. Şirket daha sonra üniversiteden çıkıp Türkiye'ye yayılmaya karar verdi. Muazzam projeler ortaya çıktı. Bu projeleri nasıl formüle edeceğiz dedik ve Goldenhorn Venture fonlama şirketini kurduk." diyerek Goldenhorn Ventures'ın nasıl doğduğunu özetliyor.
"Dünyada değişim yaratacak fikirleri seçerek piyasa değeri yaratabilecek hale getirip olgunlaştırdıktan sonra satacak olan fonda şimdilik 30 milyon dolar var. 420 proje arasından üçünü seçen fon bu projelere yatırım yapmaya başladı." (Patronlar Dünyası)
Konferans İçeriği
- Yenilenen pazarların finansmanı
Kaliteli bir risk ortaklığı nasıl olur?
Fonlama modeli doğru mu? Kaçırılan bir şey var mı? Nasıl geliştirilebilir?
Yenilenen pazar için risk sermayesi ortaklığı ortamı nasıl kurulmalı?
- Yenilenen pazarda girişimcilerin problemleri
Girişim sermayesi ortaklığına gidilirken yapılan klasik hatalar neler?
Neden başarısız olurlar?
- Girişim sermayesi ortaklığı çerçevesinde fonlanan firmaların yönetimi
- Lokal yatırım ortaklarının stratejileri, doğru ve yanlışları
Yatırım stratejileri neler?
Başarılı bir ortaklık için neler gerekli?
Yenilenen pazarda yanlış yatırım ortaklığı modelleri nasıldır?
Doğru strateji nasıl olmalı?
Web Projeleri ve Destek
Girişim sermayesi kısaca fon ve nakit fazlasına sahip yatırımcıların, gelişme potansiyeli yüksek olan küçük ve orta boy işletmelerin üretim ve yenilik faaliyetleri için yaptıkları uzun vadeli bir yatırım olarak özetleyebiliriz. Bu noktada vaat edilen destek illa fiziksel bir ürün geliştirmeyi içermez; yeni bir teknoloji, faydalı model ve hatta web tabanlı bir proje dahil her türlü çalışma girişim sermayelerinden yaralanabilir; önemli olan fikir sahibinin iş fikrine bir de iş modeli eklemesidir. İş modeli bir projeden nasıl ve hangi şartlarla para kazanılacağını belirler. Birçok farklı iş modeli olmasına karşın her model her projeye uygulanamadığından Venture Capital şirketleri bu konuda oldukça seçici davranırlar.
Eğer bir web projeni var ve bunu teknik olarak uygulamak veya geliştirmek istiyorsanız bizimle mutlaka görüşmelisiniz. Ayrıca size projenize iş modeli bulma ve uygulama konusundan Venture Capital arama ve başvurusuna kadar birçok noktada yardımcı veya danışman olabiliriz.