Web 2.0 dalgasıyla beraber şirketler web dinleme tekniklerini kullanarak tüketicileriyle bağlantı kurmaya başladılar.
Sosyal medya ve ağ sitelerindeki patlamayla beraber teknoloji meraklısı kuruluşlar iş zekasıyla ilgili kullanışlı ve eğitici bilgileri içerek yeni bir dinamiği benimsiyor. Şirketler sosyal medya sitelerindeki içerikleri dinleyerek ve analiz ederek bu kuruluşların pazar ürünleri ve hizmetlerinde itibar kazanmalarına yardımcı oluyorlar. Bu forma "web dinleme" veya "sosyal medya izleme" adı veriliyor ve İngiltere'deki web tabanlı bir piyasa araştırma şirketi web dinleme tekniklerini "sezgisel olmak, tüm konuşmaların dinlenmesine açık olmak ve iş eylemlerini ayıklamak" olarak tanımlıyor. "Bilgilerin otomatik olarak düzenlenmesi ve algoritma biliminin kullanılması" tekniklerinin kullanıldığını da ekliyor.
İşletmeler - Neden Web Dinlemesi Yaparlar
İşletmeler sosyal web evrimine, web dinleme araçlarını birer pazarlama aracı olmak üzere istirmar ederek adapte oluyorlar. Geleneksel pazarlama araştırmaları için gerekli olan ve haftalar ya da aylar tutan süreçler yerine dakikalar ya da saatler içinde elde ettikleri bilgilerle bu işletmeler var olan ya da potansiyel müşterileri hakkında demografik bilgiler elde edebiliyor ve müşterilerinin ilgi alanlarını ve çıkarlarını belirleyebiliyorlar. Belirlenen pazar alanındaki trendler ya da tüketici davranışları kalıplarını hızlı bir şekilde analiz edebiliyor ve gelecekteki pazar eğilimlerini kolaylıkla tahmin edebiliyorlar.
Ayrıca işletmeler web dinleme araçlarını pazar anlayışlarını doğrudan elde etmek ve bunları firmalarının ürün ve hizmetleriyle ilgilenen muhtemel tüketiciler için özel pazarlama taktikleri hazırlamak için de kullanıyor. Ek bir avantaj olarak web zekası, özel veya ücretsiz sosyal medya sitelerindeki bilgilere erişim imkanı da sunuyor. Bu, bir hedef pazar için, kolay erişilebilir ve düşük maliyetli bilgi elde etmenin artık çok daha kolay olduğu anlamına geliyor.
Hedef Kitle
Bugün internet dünyasında birçok sosyal medya mecrası mevcut ve liste her geçen gün büyümeye devam ediyor. Web dinlemesi sayesinde her mecra potansiyel tüketiciler ve pazar anlayışları için bir hasat aracı olarak hizmet edebilir. Bu alandaki büyük sosyal ağlardan bazıları Facebook, Google Plus, LinkedIn, YouTube ve MySpace'dir. Bu servislerden herhangi birine abone olursanız, web dinlemesi yapan işletmelerin pratikte bir değeri olduğunu düşündükleri için sizin konuşmalarınızı dinlemesi muhtemeldir. Benzer şekilde bir microblog ya da web bloguna sahipseniz, işletmelerin onlar hakkında ne dediğinizi öğrenmek için sizinle ilgilenmeleri mümkün. Bu durumda nihai hedef, işletmelerin itibarını arttırmak, pazar stratejisi geliştirmek ve en önemlisi kar elde etmektir.
Süreç
Web dinleme ya da sosyal medya izleme süreci Dijital MR'a göre dört farklı aşamaya ayrılır: dinlemek, analiz etmek, anlamak ve ilgilenmek. Dinleme aşaması, işletmelerin sosyal medya mecralarından bilgi toplama aşamasıdır. Analiz aşamasında kuruluşlar ilk aşamada toplanan bilgiler üzerinde derinlemesine incelemede bulunurlar. Üçüncü aşamada, kim ne yorum yapmış ve bu yorumu neden yazmış gibi incelemeler yapılır ve daha akılcı sonuçlar elde edilmeye çalışılır. Son aşamada ise, önceki aşamalardan gelen bilgilerle donanmış olan işletmeler tüketiciyle bir bağ kurarak onlarla iletişime girer ve pazarlama hedeflerini yerine getirmek için marka yönetimi yaparlar.
Araçlar
"30 Faydalı Sosyal Medya İnceleme Aracı" isimli yazısında Dustin Betonio, "Sosyal medya inceleme araçları ilgili sosyal medya aktivitesi doğrultusunda markalara, şirketlere ve bireylere gerektiğinde oldukça faydalı olabilir." demiştir. Ancak, tıpkı sosyal medya mecraları gibi web dinleme ve sosyal medya izleme araçları listesinde sayısız firma var. Bu listede yer alan izleme araçları işletmeler için bilgi toplayarak ve metin analizi yaparak pazar anlayışlarını keşfetmek amacıyla kullanılıyor.
Sonuç
Yukarıdaki bilgilere bakarak bugün tüm iş alanlarındaki şirketlerin, web dinleme ve sosyal medya izlemesini tüketicilerin ilgi alanları hakkında bilgi toplamak amacıyla kullandıklarını söyleyebiliriz. Bugün Türkiye'de birçok dinleme firması bulunuyor ve bu şirketler web dinleme araçlarını semantik bilgiler için kullanıyorlar. Bu metodun başarı yüzdesi şu anda %67. Ancak bu daha başlangıç. Böyle bir yüzde başarısızlık anlamına gelmiyor.
Türkiye'de şirketler, markalar ve bireyler sosyal medyadaki gelişmelerden haberdar olmak için bu hizmetten yararlanmalıdır. Disual olarak müşterilerimize sosyal medya dinleme hizmeti sunuyor ve müşterilerimizin hedef kitlelerine uygun programlar ve PR çalışmaları hazırlıyoruz.