İnovasyon kelimesinin kısa tanımı; sosyal ve ekonomik iyileşmeye değer katan yenilik şeklinde yapılabilir.
Küreselleşme ve bilgi teknolojilerinin hızlı gelişim gösterdiği günümüz toplumunda, ekonomik büyümenin belirleyicilerinde önemli değişmeler olmuştur.20.yüzyıla kadar ekonomik büyümenin temel belirleyicileri, üretim faktörleri olan emek, sermaye ve topraktı. Günümüzde ise ekonomik kalkınma üzerinde iki önemli unsurun belirleyici olduğu görülmektedir. Bunlardan birincisi; üretim faktörlerinin daha etkin kullanımını sağlayan "teknoloji", ikincisi ise geleneksel ürün tipinden modern ürün tipine geçişi sağlayan "yenilik" kavramıdır. Bu kavramlar gelecekte ekonomilerin gelişim sürecine katkı sağlayacak iki kavramdır.
Gelişmenin Motoru Rekabettir
Hem iç hem de küresel rakiplerine üstünlük sağlayan firma hayatta kalır. İnovasyon; firmanın, yeni bir malı üretip pazara sürmesi ve onu pazarda tutmasıdır. Bu tanımlamadaki yeni ile kast edilen, ürünün her aşamasındaki yeniliğidir. İnovasyon çoğunlukla teknolojik gelişme ve icat ile eş anlamlıdır. Teknoloji'yi geliştirmeden her hangi bir alanda rekabet edebilme şansı yoktur.
Gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkelere göre teknolojiyi daha etkin kullanmaktadırlar. Diğer teknoloji ürünlerine göre internet teknolojileri çarpan etkisi yaratmaktadır. Bu da inovasyon alanında geri de kalan ülkeler için iyi bir fırsattır. İnternet'in en güncel konusu olan sosyal medyanın bu alanda etkisi büyüktür.
Sosyal Medya'nın İnovasyona Katkısı
Rekabetin sosyal medyaya taşınması ile birlikte markaların çoğu sosyal medyada yerlerini aldı. Firmaların hemen hepsi iletişim ve pazarlama stratejisi için sosyal medyayı etkili şekilde kullanıyor. Tüketiciler sosyal medya üzerinden yaptığı geri bildirimlerle markalara fikir veriyorlar. Markalar da o fikri gerçekleştirerek yenilik yapıyor. Yani markalar aldıkları geri bildirim ile ürün geliştiriyorlar ve bu da yeni kampanya süreçlerinde belirleyici bir etken oluyor. Alınan sonuçlarda kimi zaman tüketicinin bile farkında olmadığı alışkanlıklar ortaya çıkabiliyor.
Sosyal medyanın inovasyon gücünü henüz tüm markalar kullanmaya başlamadı. Özellikle ülkemizde büyük ölçekli şirketler dışında örneklerini görmemiz biraz zor. Ancak, henüz bir model oluşturmamış markalar da konuya uzak değiller.
Araştırmalarımız sonucu, Türkiye'de ürün inovasyonunu sosyal medya üzerinden yapan firmadan bir kaç örnek verebiliriz;
- Starbucks Türkiye; Müşterilerine kahvelerle ilgili yeni fikirleri paylaşma imkanı veriyor. Bu fikirlerle geliştirdikleri yeni ürünleri piyasaya sunuyorlar. Örneğin; şekersiz Chai Tea Latte kullanıcı tarafından ortaya konulan bir fikirmiş.
- Turkcell; Twitter'da en çok takip edilen kurumsal şirketler arasında olma özelliği taşıyor. Sosyal medyayı önemli bir kaynak ve ürün geliştirmeye yönelik fikir üretme aracı olarak görüyor. Kullanıcılar için yeni paketler oluştururken hitap ettiği kesimin beklentilerini göz önünde bulunduruyor.
- Henkel; Kullanıcılardan gelen feedback'lerle stratejilerini revize ediyor. Bir kaç basit soru içeren mini bir anket aplikasyonu ile istediği bir konuda tüketicilerin genel eğilimlerini veya ilk tepkilerini anlayabildiğini söylüyor. Bu da kampanya öncesi aksiyon belirlemede etkili oluyor.