Akıllı dünya kavramı, teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımıza giren bir kavramdır. Artık her kullandığımız ürünün başına ‘akıllı' ünvanını koyuyoruz. Akıllı telefonlar, akıllı kartlar, akıllı bankacılık, akıllı bilgi işlem, akıllı binalar, akıllı tahtalar...
Çalkantılı değişimlerin, her ölçekteki işletmeler ve tüm sektörler için büyük baskı oluşturduğu bir çağda yaşıyoruz. Artık dünyamız daha küçük, daha erişilebilir ve daha akıllı hale geliyor.
Şirketler akıllı bir dünya yaratmak için nelerin yapılması gerektiğini konuşuyorlar. Artık sistemlerin teknolojik olarak daha donamımlı, daha akıllı ve birbirleri ile daha bağlantılı olmaları gerekiyor.
Biz de yeni dünyada şirketlerin bir adım öne geçebilmeleri için hangi temel gereksinimleri karşılamaları gerektiğinden bahsedelim istedik. Bunları şöyle sıralayabiliriz;
İş Analitiği ve Optimizasyonu
İş analitiği; gelişmiş, daha hızlı ve güvenli bilgiye dayanarak karar alınması ile sağlanır. Analitikliği rekabet avantajı kazanmak ve değişimi yönetmek için kullanmak gerekir.
İş Çevikliği
Akıllı bir dünyada değişmeyen tek şey değişimdir. Sektörün taleplerine hızlı cevap verebilen, yenilikçi iş modelleri ile müşteriyi karşılayan şirketler lider konumda olacaktır. Bunun için şirketlerin iletişim ve iş birliğini arttırmaları karar alma süreçlerini iyileştirmeleri gerekir.
Akıllı Ürünler ve Hizmetler
Akıllı ürünler, dünya ile iletişim yöntemimizi değiştirmeye başladı bile. Her şey müşteriyle başlar. İş hayatında bu, her zaman doğrudur. Ancak, artık yeni bir müşteri türü ortaya çıkmış ve alıcı ile satıcı arasındaki dinamiğe ilişkin bir dizi yeni koşulu kabul ettirmeyi başarmıştır. Bu koşullarda ürün ve hizmetlerde daimi inovasyon gerekmektedir.
Akıllı Bilgi İşlem
Daha az kaynak ile daha çok şey başarmanın en önemli yoludur. Akıllı bilgi işlemler sayesinde sistemlerden yararlanma ve verimlilik gelişmeleri çoğunlukla %10-20'lik bir fayda artışı sağlar.
Sosyal İş
Sosyal ağların hızla yaygılaşması ile birlikte iletişim, müşteri ve şirket arasında olmaktan çıkıp kişiler arası bir ilişkiye dönüşmüştür. Müşteriler, şirketlerle, istedikleri zaman ve istedikleri şekilde iletişim kurabilmeyi bekliyorlar. Sosyal iletişim araçlarını kullanan şirketlerin, bilgiye daha hızlı erişerek daha hızlı aksiyon planları hazırladıkları ortaya çıkmıştır. Bu da verimliliği arttırmaktadır.
Yeni dünyada kullandığımız her yeni akıllı ürün ya da hizmet, yaşamımızı daha etkin, güvenilir, ve keyifli hale getiriyor. Artık istediğmiz ve ihtiyaç duyduğumuz her şeyi yapmak için yeni akıllı yöntemlere sahibiz.